Clérigos Apartments

Architecture: Pedro Geraldes + Tiago Oliveira
Role: Lead architect
Function: B&B (more info)
Area: 120m2
Year: 2018
Location: Porto, Portugal
ContractorJofilhos
Description: 
Two storeys, one apartment for B&B.

The lower floor, a basement, was never used for domestic purposes. Only one small window brought natural light to the long and narrow interior space, used as a storage space.

How could we convert a very dark and narrow space into a cozy suite? Into a place where tourists would feel comfortable. Into a place that they would recommend?
The commercial purposes of this work could never be forgotten.

The defined strategy appointed at creating bright coatings that would reflect the scarce natural light and create the sensation of a wider space than it was. Bright and plain surfaces to reflect light and wood to create texture and a ‘feel like home’ atmosphere. In the center, as the heart of the space, a multifunctional wooden piece that serves for eating, sleeping and relaxing, completely directed to the garden.

On the upper floor the task was simpler, but still challenging: the creation of another space that mixed sleeping and eating but allowing the income of natural light to the interior spaces. Naturally, without ‘killing’ a certain sense of privacy in the sleeping area, conferred here by thin vertical wooden pieces. And a projected, but still not executed, long curtain.
The bathroom, with the curved wall inspired by our previous work, Caldeireiros Houses, created a smoother entrance in the space, protecting, at the same time, the sleeping area from the entrance.

The superb rating of this apartment on different platforms, as the client complete satisfaction, is the best feedback that we can receive.












Caldeireiros Houses

Next Project

See More